یکی از قطعات مهم و کاربردی در خودروهای اتوماتیک، سلکتور گیربکس است. این قطعه وظایف متعدد و مهمی را برعهده دارد که میتوان به تعویض دنده، نمایش دنده در صفحه ی نمایشگر، روشن کردن چراغهای عقب و غیره اشاره کرد. در صورت خرابی این قطعه مشکلات مختلفی به وجود میآید که میتواند باعث تعمیر گیربکس اتوماتیک و ضررات مالی و حتی جانی وارد کند.
خوشبختانه خرابی این قطعه علائمی دارد که با تشخیص و اقدام به موقع برای رفع آن، میتوان از ضررات احتمالی جلوگیری کرد. در ادامه به معرفی علائم خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک و چگونگی تعمیر آن میپردازیم.
فهرست محتوا
Toggleخاموش نشدن خودرو
خاموش نشدن خودرو و حتی خارج نشدن سوئیچ خودرو از علائم نشان دهنده ی خرابی سلکتور گیربکس در خودروهای اتوماتیک است. این مشکل میتواند بسیار خطرآفرین باشد؛ زیرا در این حالت خودرو از کنترل راننده خارج شده است. در صورت مشاهده ی این مشکل هرچه سریعتر برای رفع آن اقدام کنید.
عدم تطابق نشانگر دنده با دنده ی درگیر
یکی از وظایف سلکتور گیربکس اتوماتیک، نشان دادن دنده ی درگیر در صفحه ی نمایشگر دنده، در خودروهای اتوماتیک است. هنگامی که دنده ی نمایش داده شده با دنده ی درگیر مغایرت داشته باشد به معنی وجود مشکل در سلکتور گیربکس است. برای مثال شما در حالت پارک هستید؛ ولی نمایشگر دنده ی دیگری را نشان میدهد.
حرکت نکردن خودرو
ممکن است شما خودرو را در دنده ی پارک و یا معکوس روشن کنید؛ ولی خودرو حرکتی نکند، این نشان دهنده ی خرابی سلکتور گیربکس است. اجازه ی حرکت خودرو توسط سلکتور، که با کامپیوتر گیربکس در ارتباط است، صادر میشود که در صورت وجود مشکلی در آن خودرو حرکتی نمیکند.
عدم تعویض دنده، تغییر ناخواسته ی دنده و یا تأخیر در تعویض دنده
از آنجا که سلکتور گیربکس وظیفه ی تعویض دنده را دارد، خرابی آن مشکلات متعددی را در مورد دنده به وجود میآورد. برای مثال شما خودرو را روشن میکنید ولی نمیتوانید دنده را عوض کنید یا در حال حرکت هستید و ناخواسته دنده تغییر میکند و یا با افزایش سرعت و رفتن به دنده بالاتر به دنده ی پایینتر میروید. در صورت بروز مشکلات مربوط به تعویض دنده حتماً سلکتور را بررسی کنید.
شنیده شدن صدای تقه از گیربکس
به طور معمول تعویض دنده بدون صدای ناهنجار انجام میشود. اگر هنگام تعویض دنده صدای تقه یا ساییده شدن یا هرگونه صدای ناهنجار شنیدید، بدانید که احتمال وجود مشکل در سلکتور گیربکس وجود دارد. برای حل این مشکل هرچه سریعتر اقدام کنید تا از مشکلات بزرگتر جلوگیری شود.
تعمیر سلکتور گیربکس اتوماتیک
چندین عامل مختلف میتواند باعث خرابی و ایجاد مشکل در سلکتور گیربکس شود. رطوبت، گردوغبار و فرسودگی آن باعث ایجاد مشکل در سلکتور میشوند. هنگام خرابی سلکتور حتماً به تعمیرکاران متخصص مراجعه نمایید؛ ولی اگر فردی فنی هستید و شخصاً قصد رفع مشکل را دارید، کار سختی نیست.
نفوذ گردوغبار و رطوبت باعث ایجاد رسوباتی در سطح سلکتور میشود که تمیز کردن رسوبات با تینر مشکل را حل میکند؛ ولی اگر سلکتور شکسته و یا با استفادهی طولانی مدت عمر مفید آن گذشته باشد؛ باید قطعهای نو را بر روی خودرو نصب کنید. بعد از تمیز کردن و یا تعویض کردن سلکتور، هنگام نصب آن، چگونگی تنظیم سلکتور اهمیت فراوانی دارد.
هنگام تنظیم سلکتوری که روی خودروهای فرانسوی نصب است، باید دسته ی دنده در حالت N قرار گیرد و با مولتی متری که روی تست بیزر قرار دارد، تنظیم بودن سلکتور را مشخص کرد؛ بدین شکل که اهرم های مولتی متر را روی خروجی های سلکتور قرار داده و سلکتور را به چپ و راست تکان میدهیم تا از مولتی متر صدای بوق ممتد را بشنویم.
در آن حالت سلکتور تنظیم است و پیچ آن را سفت میکنیم. دقت داشته باشید که اگر سلکتور به درستی تنظیم نشود خودرو روشن نمیشود. نکتهی دیگر آن است که در خودروهای مختلف تفاوت هایی وجود دارد و تنظیم سلکتور در آنها به شکلی دیگر انجام میگیرد. در این موارد مراجعه به تعمیرکار متخصص توصیه میشود.
سخن پایانی
سلکتور گیربکس یک قطعهی مهم در خودروهای اتوماتیک است که وظایف متعددی دارد. خراب شدن این قطعه علائمی دارد که با تشخیص آنها و اقدام به موقع برای تعمیر میتوان از مشکلات بزرگتر جلوگیری کرد. از علائم خرابی سلکتور میتوان به خاموش نشدن خودرو، عدم تعویض دنده، حرکت نکردن خودرو و غیره اشاره کرد. در صورت بروز هرگونه مشکل شما عزیزان میتوانید با تعمیرکاران متخصص ما تماس حاصل نمایید و از سرویس تعمیر گیربکس اتوماتیک بهره مند شوید.